Resepi Jeruk Limau Nipis

Resepi Jeruk Limau Nipis


Assalamualaikum dan salam kamis untuk semua yang selalu kesini.
Jutaan terimakasih di atas kesudian singgah di blog kaknoor ni ya
Pada pagi jumaat ni kaknoor nak kongsikan satu resepi yang jarang sebenarnya kita buat.
Resepi ni kaknoor  dah minta izin dari Puan nya untuk letakkan dalam blog kaknoor. Kawan kaknoor ni ada lah dari Setiawan Perak yang sangat mahir memasak.
Jom semak resepi jika ada yang teringin nak buat ya.





Jeruk Limau Nipis
Bahan nya
10 - 12 biji limau nipis
3 cawan gula- dilarutkan dgn sedikit air panas..
1 1/2 cawan garam
1/2 botol cuka (kecil)
Cara nya
1.  Limau nipis dibersihkan terlebih dahulu, dikikis sedikit  kulitnya dgn menggunakan belakang pisau.
2.  Rebus limau dengan air mendidih anggaran 2 minit setiap kali rebus buang airnya. Ulangi proses          merebus hingga 4 atau 5 kali (setiap kali menggunakan air baru)
     Ini bertujuan menghilangkan pahit kulit limau...
3.  Toskan limau, tunggu limau yang direbus tadi sejuk sedikit, belah 4 (jangan putus) dan lumurkan          dengan  campuran garam dan gula..
4.  Sapukan garam kasar & gula dicelah2 potongan limau, masukkan kedalam botol ( seboleh2nya sila      gunakan botol kaca ye) masukkan sedikit cuka, jemur seketika (1 hari) ditengah cuaca yang panas        setelah  dijemur masukkan balance cuka tadi.
 5. Tutup dan bolehlah di perap selama 1 - 2 minggu ditempat gelap, selepas itu boleh digunakan utk         buat acar atau makan dgn sambal belacan. Boleh disimpan dalam peti sejuk dan lebih tahan lama..
    Jngn lupa ye,kacau 2,3 hari sekali sebelum jeruk cukup masa peraman, Biar rasanya sekata
    Sedap dimakan bersama sambal belacan atau pun boleh dibuat acar limau.
    Ada beberapa petua org lama yg boleh diguna pakai untuk menghilangkan pahit limau.. Disini saya       letakan 2 diantaranya..
1 . Semasa merebus limau untuk acar, masukkan beberapa keping syiling 1 sen ke dalam rebusan limau nipis... InsyaAllah limau akan hilang pahitnya dan bertambah lembut..
2 . Rebus limau yg dibelah 4 dengan daun jambu batu atau daun kapal terbang.. InsyaAllah pahit limau akan hilang...





Boleh cuba pada siapa yang nak buat makan masa puasa nanti.  Memang sedap ni makan time sahur atau masa berbuka di cicah sambal belacan. Juga boleh di buat acar limau memang terbaik.

17 comments:

  1. Kulit dia memang tak pahit ye kak??saya nk try la..bila nak buat acar tu, ambik yang dah jadi jeruk la kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pahit jugaklah tpi tklah terok sngt, means pahit yg mampu dimakan. Yes dear kalau nak buat acar ambik yg sudah di jeruk ni lah, suka acar limau ke Diana??

      Delete
  2. wah menarik ni kak noor..
    kak blog wajah baru ya...comel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah PC sesekali make up sikit blog usang ni biar nampak cantik sikit hehe

      Delete
    2. yalah PC sesekali make up sikit blog usang ni biar nampak cantik sikit hehe

      Delete
  3. lamanyaaaaaaa tak jln2 sini.....rindu nk baca n3 kaknoor...huhuhu...
    1st time dengar dan tengok jeruk limau nipis......tqsm 4 sharing...nnti boleh la cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih NzA sudi datang lagi kesini.
      blog usang je Nza kan itulah tak ramai yg dtg hee
      ur welcome dear boleh try nanti

      Delete
  4. tak penah mkn jeruk limau nih kak... jakun kejap

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa nya jeruk ni di buat acar limau Dana itulah jarnag nampak berjual
      nampaknya kena buat sndiiri la ni kan

      Delete
  5. oo untuk dijadikan ramuan acar buah ye kak noor, ingat kan boleh makan macam tu je.. remeh juga kerjanya kan, memerlukan kesabaran yang tinggi untuk hasil yang baik, in shaa allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak makan begitu saja kena lawan dengan sambal belacan lah ana baru best

      Delete
  6. tgk pun dah rasa ngilu gigi..ni masam2 manis eh

    ReplyDelete
  7. Salam kak.. akak jual ke jeruk limau ni sy teringin la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walikmuslm tk jual lah dear kena buat sendiri lah

      Delete
  8. this one authentic.. macam arwah mak buat.. cuma petua arwah, dia rebus limau guna air kelapa.. dulu kerja saya kikis kulit limau ni.. tapi sebab mak masak untuk kenduri..banyak beb.. jadi kikis limau kat bata yang bergerigi tu..cepat la sikit... miss u mom.. al- fatihah buat ustazah hajah che ah bt awang

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home