Pertama Kali Nya Ber Shell Out Dirumah

Pertama Kali Nya Ber Shell Out Dirumah


ASSALAMUALALIKUM WARAHMATULLAH
Adik-adik dan sahabat bloggers kaknoor
Bila dah lama tinggalkan blog ni memang susah sangat nak masuk semula
Ada saja rintangan yang menghalang
Sehinggalah hari ni baru lah ada keyakinan nak menulis sepatah dua kata
Sebenarnya taklah banyak pun nak menulis sekadar berkongsi resepi je
Cadangan memang nak bershell out lah lepas balik umrah ni
Nak makan kat luar biarlah boss besar ni memang tak suka sangat
Jadi boss kecik kenalah masak kat rumah

                                                                      


Sehari sebelum memasak ni kaknoor dah google dulu, cari punya cari terjumpa resepi shell out ni kat blog MASAM MANIS bila baca satu persatu macam oklah boleh di tiru walaupun agak rumit jugak sebenarnya, tapi demi ramai yang teringin nak merasa oklah rumit janji sedap..
Tapi shell out kaknoor taklah lengkap sangat, banyak yang takde jugak, misalnya kerang, lala dan jagung pun takde ..

Untuk ITA MASAM MANIS izinkan kaknoor share resepi tu diblog akak ok
Halalkan ya segala nya..


Ini sotong sumbat takde dalam resepi dari Masam Manis tu, ini kaknoor buat cara sendiri je, letak kentang macam kita nak buat pegedil tu, lepas tu sumbatkan kat dalam sotong, lepas tu bakar je, jangan lama sangat agak-agak masak je angkat lah..




SHELL OUT COMFIRM SEDAP
Resepi Oleh : Auntie Nani
Rujukkan Oleh : Mama to Erna
Rujukkan Oleh : Suraya Sulatin

Makanan Laut

Ketam
Udang
Kerang
Sotong
Lala
Pepahat
Remis
Kupang
Isi ikan ~ terpulang lah nak isi ikan apa. ( yang ni ita tak letak )

* Sukatan bahan makan laut ni terpulang, tapi haruslah bersesuaian dengan sukatan bahan rempah yang di sediakan.

Semua makanan laut ini di cuci bersih. Didihkan air bersama sedikit garam. Kemudian di rebus secara berasingan. Bukan rebus lama-lama tau! ala-ala macam celur aje.. sebab makan laut kalau over cooked nanti liat tak sedap! nak dia half cooked aje supaya bila masuk dalam rempah cepat aje kita masak.
Dah masak angkat dan ketepikan

Bahan Sayur-sayuran

Jagung manis ~ potong 3
Brocoli ~ di potong kecil
Kentang ~ potong wages atau belah 4
Carot ~ hiris bulat
Bunga kubis ~ potong kecil

Semua bahan sayuran ni di celur. Didihkan air dengan sedikit garam, kemudian celurkan sayur-sayuran kecuali kentang dan jagung tu kena rebus sampai empuk.

Bahan Rempah 

Bahan A ~ di kisar

20 tangkai cili kering ~ buang biji dan rendam lembut ( kalau nak pedas boleh lebihkan )
2 labu bawang besar
15 ulas bawang merah
2 labu bawang putih ( 10 ulas )
1 inc halia
1 inc belacan
1 gengam udang kering ~ rendam lembut

Satukan semua bahan bersama air dan sedikit minyak masak, dan kisar hingga halus

Bahan B ~ di tumis

6 ulas bawang putih ~ di hiris halus
6 ulas bawang merah ~ di hiris halus
1 inc halia ~ di hiris halus
5 tangkai daun kari ~ di lurut daunnya sahaja
10 biji cili padi ~ di hiris halus ( nak pedas lebihkan )
2 batang serai ~ di titik ( ita tambah )
Minyak untuk menumis
1 sudu besar butter / margerine

Bahan C ~ perasa

3 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos ikan
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukup rasa

Panaskan minyak bersama butter dalam kuali.
Masukkan bahan bahan tumis ( bahan B ) dan tumis hingga harum dan garing.
Bila dah garing, masukkan bahan kisar ( bahan A ) masak sampai garing. Masak ni biar lama-lama sikit biar cili betul-betul garing dan masak. Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air dan masak lagi
Kemudian masukkan bahan perasa ( bahan C )
Mulakan dengan rempah kari, masak kejap bagi garing, kemudian baru masukkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada hitam , kiub ayam dan gula.
Kemudian baru masukkan garam 
* berhati-hati dalam penggunaan garam kerana sos tiram dan sos ikan dah masin.
Biarkan kuah merenih sebentar.
Angkat dan masukkan dalam periuk lain
Tinggalkan 1 senduk besar dalam kuali
Panaskan semula dan masukkan kupang, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah dan masukkan ketam, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah, masukkan sotong, udang, brokoli, bunga kubis dan karot, masak sebentar ~ angkat
Masak seafood berasingan ya, ketam dulu, kerang, kupang dan lain-lain. 
Sayur-sayuran tu ita masak sekali berasama sotong dan udang. 
Yang lain ita tak letak sayur. 
Jagung dan kentang ita tak masak dengan kuah, ita biarkan sahaja di rebus begitu.




Kaknoor gandingkan dengan angel hair aglio olio je
Memang cornfirm sedap lah resepi shell out ni tak caya boleh try buat sendiri,,



Kaknoor tambah salmon sebab anak-anak teringin nak bersalmon jugak
Kita yang buat dia kan suka suki kita lah...



Lagi satu yang takde dalam shell out ikan kukus ni, boss besaq tak makan seafood segala
Jadi lah kena buat yang boss makan jugak kan, dah tema nya shell out jadi kena lah dia makan ikan..



Ini kentang ready made hanya kaknoor fryer je cepat dan mudah..





Alhamdulillah walaupun taklah sehebat mana shell out nya tapi anak-anak semuanya puas hati makan, dan suruh buat lagi dan lagi, kena lah tunggu the next birthday pulak 
Bulan februari ni ada dua orang yang birthday so jadi lah bershell out 2 in 1
OKlah IN SHAA ALLAH kalau ada waktu bersiaran lagi
Tunggu mood lagi ni...


22 comments:

  1. sutun sumbat begedil tu mmg menarik. 1 day buleh try nih.

    ReplyDelete
  2. wah kak noor bershell out sedap2 resepinya tu

    ReplyDelete
  3. meriahnya kak noor.. tapi kalau dapat makan memang berbaloi la

    ReplyDelete
  4. PH pun berkenan nak makan Shell Out, Kak Noor. Kat kedai tu jangan haraplah sebab very the mahal. Nak buat sendiri pun, tak larat rasanya. Lain kali Kak Noor buat, panggil PH. PH booking tiket kapalterbang ke Brunei hee..hee...

    ReplyDelete
  5. meriahnya shell out tu... terus terasa lapo pulak walau dah makan nasik goreng bodo2... hihi

    ReplyDelete
  6. meriah nya kak noor, cara akak nih shellout yg sopan, boh atas daun pisang bau lg semerbak harum

    ReplyDelete
  7. Waaaaahhhhh!! meriah betul meja KakNoor
    Memang tersandarlah lepas menikmatinya
    Semuanya menggoda mata dan seleralah KakNoor:)

    ReplyDelete
  8. Sedapnya shellout menyelerakan semua hidangannya tu

    ReplyDelete
  9. Kak..kalau la saya ke Brunei mau panjang list makanan yang saya nak makan nanti nie..kekeke..

    ReplyDelete
  10. wah meriahnya hidangan kak noor.. terliur jap..

    ReplyDelete
  11. Puasnya makan bila buat sendiri... :)

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum kak nor...singgah ke sini tengok menu kak nor...wah !! sedapnya bershell out seisi keluarga..

    ReplyDelete
  13. Wah..nampak menyelerakan semuanya tu kak noor...terliur SA

    ReplyDelete
  14. Makan besar ye kak noor...makan lak ramai2..sekejap je licin....puashati masak sendiri..

    ReplyDelete
  15. Saya ada jumpa cara-cara memasak untuk shell out di you tube... dia punya stail masak sekali harung semua lauk-lauk dan sayur-sayur tu.

    Selepas sheel out ni, sekarang popular pulak vege out... semua sayur...

    ReplyDelete
  16. Masya Allah...

    terliur nengok...

    hihihi...

    lebih best lagi sebab akak nye shell out makan dalam pinggan siap alas daun pisang.

    tak suka style shell out di luar yang makan tabur atas meja alas plastik.

    nampak selekeh. kalau alas daun pisang ke... nampak lah sopan sikit. ni kasik tabur je semua atas meja... huhuhu

    ReplyDelete
  17. hpps//:carabuatduitonline2017.blogspot.com.my

    ReplyDelete
  18. wow! good idea guna daun pisang...

    ReplyDelete
  19. Aduhhhh ni namanya shell out taraf 5 bintang ni KN....bukan cuma segala jenis hidupan laut hado, spaghetti pun hado jugak haha....Susahlah nak cakap ni kalau dah orang minat masak ye KN...Abg Aji jugaklah yg untung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kata kunci : KN merujuk kepada muar.. Iaitu Wan K & Noweisya.. Mereka adik bradik..Ayahnya bernama Adam..
      Start mggu depan ntikan misi sy yang pertama..
      #keluaga_Adam..

      Delete
  20. Sedapnya.. Lapar perut tengok gambar2 nih ☺☺

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home