All About

Good Food


ASSALAMUALAIKUM  dan salam akhir tahun untuk semua nya, selamat datang tahun 2014, hari ni last entry untuk tahun ni, tahun depan tak tau lagi nak letak resepi apa heee, resepi ni kak noor sekodeng dari blog CT Zaliedana, dah lama teringin nak buat, tapi tak terbuat sehingga lah ramai anak-anak yang balik, semalam baru lah sampai hajat nak buat sebab ramai yang nak makan, jadi lah last entry untuk tahun ni dengan PRETZEL ni, untuk CT izinkan akak  letak resepi kat blog kak noor jugak ya untuk rujukan anak-anak suatu hari nanti.




 PRETZEL
by: Beldandy
Sumber Rcp:- Kak Azlita 

1 1/2 cawan air suam
1 1/8 sudu teh  yeast (Aku ltak 11/2Sdt)
2 sudu besar gula perang
1/4 sudu teh garam
1 cawan tepung roti(Aku letak Tepung SRF)
3 cawan tepung gandum

Penyediaan
2 cawan air suam
2 sudu besar soda bikarbonate (Aku ltak 1sdu besar soda n 1cwn air suam jerk)
secubit garam
4 sudu besar mentega - di cairkan
Badam cincang - jika suka
sebutir telur - dipukul jika suka 

Campurkan yeast dengan 1 1/2 cawan air suam.
Tambahkan gula dan garam. Kacau sehingga larut dan biarkan sehingga yeast mengembang.
Campurkan tepung gandum dan tepung roti dan uli sehingga adunan menjadi doh yg lembut dan kenyal.
Rehatkan doh selama 1/2 jam.

Bila doh telah mengembang, sediakan bahan penyediaan.
Sediakan dulang pembakar dan oleskan dgn butter
Panaskan oven pada suhu 180C
Larutkan soda bikarbonate bersama 2 cawan air suam dan kacau.
Ambil sedikit doh dan roll panjang seperti tali setebal 1/2 inc.
Pintalkan doh dan bentukkan seperti pretzel.
Celupkan pretzel kedalam air soda dan susun atas dulang pembakar
Sapukan telur diatas pretzel dan taburkan badam jika suka.
Biarkan ia naik sekejap dalam 30 minit
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu, suhu dalam 180°C, selama 15-20min.
Selepas siap bakar, sapukan atasnya dgn sedikit butter supaya kelihatan berkilat 
Pretzel sedap di makan bersama caremel
Simpan dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembapan.



UNTUK yang belum mencuba sila lah ya, memang sedap akak tak sempat nak buat sos nya pun, makan panas-panas sekejab je licin, insyaALLAH tahun depan nak buat lagi ni hahaha..





ASSALAMUALAIKUM  dan salam 30 disember untuk semua.
ESUK lusa kita akan melangkah ke tahun baru, takde azam lah rasa nya, hanya nak jadi lebih baik dan lebih rajin beribadah dari tahun lepas,  lebih rajin memasak untuk family, kerana tiada yang lebih baik selain dari melihat anak-anak dan suami  makan hasil masakan kita dengan selera sekali , betul tak??

Ok lah jom tengok resepi akak hari ni, yang biasa-biasa saja takda yang luar biasa pun, hanya green curry je, sebab lama dah tak masak ni mesti sesekali terasa teringin kan...




Green Curry

§  2 sudu besar jus limau nipis
§  3 sudu besar sos ikan
§  1 sudu kecil gula merah
§  2 cawan santan pekat
§  1 batang serai di ketuk

Bahan Kisar
§  1 batang serai
§  7 biji cili padi
§  2 ulas bawang merah
§  5 ulas bawang putih
§  1 inci lengkuas
§  ½ cawan daun ketumbar
§  ½ cawan daun kemangi
§  ½ sudu teh serbuk jintan puih
§  ½ sudu teh serbuk lada putih
§  ½ sudu teh serbuk ketumbar


Cara membuat:
1.    Dalam kuali besar masukan separuh daripada santan dan masak sehingga wangi dan pecah minyak dengan menggunakan api yang sederhana.
2.    Masukan separuh bahan kisar dan serai, kacau sehingga sebati.
3.    Buatlah sehingga habis santan dan bahan kisar yang di selang seli sehingga kuah menjadi pekat dan pecah minyak.
4.    Masukan ayam dan sedikit air, sos ikan, gula merah dan kacau rata, boleh tambah garam kalau kurang rasa.
5.    Bila ayam sudah masak boleh lah masukan jus limau, kacau sekejab dan tutup api
6.    Taburkan dengan hirisan daun limau purut dan sedia dihidangkan.





DALAM gambar takda daun limau purut so pada yang ada tu boleh lah letak kan ya supaya lebih wangi dan pastinya sedappp.



ASSALAMUALAIKUM  dan selamat petang untuk semua adik-adik kak Noor dan pengunjung yang sudi meluangkan masa bertandang di blog yang suam-suam kuku ini, kejab ada kejab hilang macam biskut, kesuntukan masa dengan macam-macam tugas membuatkan takde ruang langsung untuk melawat blog sendiri apa lagi blog kenkawan, sorry dorry  ya, tambahan pulak sekarang ni, semua anak-anak UK balik bercuti di rumah, jadi full house lah rumah, apa lagi meja makan pun mesti full jugak dengan macam-macam request dari anak-anak, ini salah satu kegemaran anak-anak kat umah ni.

BUTTER PRAWN
Jom tengok resepi dulu, tak susah sebenarnya nak buat, cuma kadangkala tak menjadi jugak, tapi kali ini alhamdulillah boleh lah...







Butter Prawn

Bahan –bahannya
10 ekor udang saiz besar dibersihkan
4 biji kuning telur
2 ulas bawang putih dicincang
½ halia dicincang
3 tangkai daun kari
7 biji cili padi hiris
100 gm mentega
Gula secukupnya

Cara memasaknya
1.    Cairkan mentega dengan api yang perlahan didalam kuali.
2.    Bila dah cukup panas tuangkan perlahan-lahan kuning telur sambil di kacau tanpa henti dengan senduk.
3.    Angkat dan tapis sebaik saja minyak mentega tadi berbuih dan ketepikan.
4.    Dengan menggunakan minyak yang sama goreng udang hingga masak, angkat dan toskan.
5.    Kemudian cairkan sedikit mentega atau minyak anggaran 1 sudu besar tumis bawang putih dan halia hingga garing.
6.    Masukan daun kari, cilipadi dan gula dan kacau sebati.
7.    Masukan udang dan separuh daripada telur tadi dan gaulkan dan boleh lah ditutup api.
8.    Taburkan lebihan telur tadi dan gaul rata, boleh lah dihidangkan panas-panas bersama dengan nasi putih.






ASSALAMUALAIKUM dan selamat malam semua nya, ALHAMDULILLAH di malam ini dapat lagi kak noor berbicara di blog usang ini, syukur di atas segala nikmat kesihatan dan segalanya yang ALLAH berikan, nampaknya kita sudah menghampiri tahun 2013 hanya beberapa hari saja lagi, semoga ALLAH mengizinkan kita semua bertemu di tahun 2014 
INSYA ALLAH.

OK lah jom terus tengok resepi simple dari kak noor hari ni, walaupun simple tapi sedap dan gebus, rugi kalau tak mencuba, bahan-bahan nya memang dah sedia ada di rumah pun...




BAHAN
1 1/2 cawan tepung serbaguna
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bikarbonat soda
1/2 sudu kecil garam
3 biji pisang di hancurkan
3/4 cawan gula
1 biji telur
1/3 cawan mentega di cairkan

CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan oven dengan suhu 175'C .
2. Ayak tepung, baking powder, baking soda dan garam, ketepikan.
3. Dalam bekas yang besar, campurkan pisang, gula, telur dan mentega, kacau biar sebati.
4. Masukan adunan tepung, kacau sebati dan masukan kedalam acuan muffin.
5. Bakar selama 20 - 30 minit atau sehingga masak.




SELAMAT MENCUBA UNTUK ADIK-ADIK KAK NOOR SEMUA YA..
KONFEM SEDAPPPPPPP



ASSALAMUALAIKUM adik-adik bloggers semua nya, dah lama jugak kak noor tak masuk sini, dah bersawang-sawang dah ni rasa nya, terpaksa bawak vacuum dulu hahaha, itu lah siapa kata tugas surirumah ni enteng dan senang kan, macam-macam kerja nak kena settle kan dari awal pagi sehingga ke malam, sampai tak menang tangan, asyik kalahhhhhhh je kan..., sebelum U all boring dengan cerita kak noor baik lah terus ke resepi saja lah ya, hari ni akak nak kongsikan kek roll tapak kuda yang sangat famous  di Brunei ni, boleh di katakan setiap rumah, di hari raya mesti ada kek roll ni ibaratnya macam kena ada ketupat lah pada setiap rumah di Malaysia, jom kita terus ke resepi ya..







Roll Tapak Kuda
Bahan-bahan:

§  10 biji kuning telur
§  5 biji putih telur
§  225 gm gula kastor
§  110 gm tepung gandum
§  ½ sudu makan ovelet
§  10 gm susu tepung
§  ½ sudu makan baking powder
§  ½ sudu makan esen vanilla
§  ½ sudu makan coklat emulco
§  135 gm butter dicairkan

Cara membuat:

1.    Pukul gula dan telur sehingga kembang masukan ovelet dan pukul lagi
2.    Masukan tepung dandum,tepung susu dan baking powder yang telah diayak bersama kedalam adunan
3.    Pukul sehingga kembang, kemudian masukan mentega yang dicairkan dan gaul rata
4.    Ambil 300 gm adunan tadi dicampur dengan coklat emulco dan gaul rata
5.    Masukan adunan coklat tadi dalam acuan agak-agak rata permukaan
6.    Selebihnya adunan kuning masukan dalam piping bag dan picit ke atas adunan coklat sehingga rata dan bakar dengan menggunakan api atas dan bawah dalam suhu 200 C
7.    Bila sudah masak terbalikan kek ni dan potong lah agak-agak utk boleh dilipat
8.    Sapu nutella atas warna coklat dan lipat dua menggunakan plastic wrapping
9.    Sudah selesai bolehlah dimasukan dalam petiais utk mengeraskan nya dan supaya mudah di potong.




Tak susah sebenarnya buat kek roll cuma agak rumit sikit lah, tapi praktis make perfect kan, so apa lagi sebelum tiba hariraya boleh lah di try-try dulu, nanti dah time raya dah jadi pakar..

HAHAHA betul lah tu kan...



ASSALAMUALAIKUM dan salam hari minggu untuk semua nya, semoga adik-adik sihat-sihat sejahtera hendaknya, di musim banjir ni di harap semua nya berhati-hati lah ya sebab malang tak ber bau, macam-macam dugaan ALLAH berikan pada makhloknya mengikut kemampuan masing-masing, harap kita semua redho lah kerana sesuatu perkara itu tidak akan berlaku melainkan dengan izin ALLAH TAALA JUA....

HARI NI kak noor nak kongsikan resepi yang dah biasa pun kak noor buat sebelum ni, ini menu ulangan order dari customer jom semak resepi dulu, mesti sedap kan kalau tak tak kan customer nak order lagi kan heeee....



Chilled Blueberry Tart

Bahan-bahannya
170 gm mentega
50 gm gula icing
1 biji telur gred C
290 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara membuatnya
1.    Pukul mentega dan gula sehingga sebati.
2.    Masukan telur dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga rata.
3.    Masukan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.
4.    Doh yang baik seeloknya disimpan dalam petiais semalaman.
5.    Ambil sedikit adunan, tekan kedalam acuan tart, cucuk dengan garpu, bakar lah pada suhu 200’C selama 25 minit atau sehingga masak.

Bahan-bahan cheese cream
250 gm cream cheese Philadelphia dibiarkan pada suhu bilik.
100 gm non diary whipping cream diputar sehingga bertanduk
70 gm gula icing
4 sudu besar blueberry filling
Blueberry filling untuk diisi didalam tart

Cara membuatnya
1.    Isikan satu sudu kecil blueberry filling kedalam semua tart, untuk mudah boleh jugak masukan filling dalam piping bag dan picitkan saja kedalam tart.
2.    Putar cream cheese dan gula icing sehingga licin dan tambah 4 sudu besar blueberry filling dan putar lagi sehingga rata.
3.    Masukan whipping cream dan kaup balikan sehingga rata.
4.    Masukan adunan cream cheese kedalam piping bag yang sudah di letak nozel bulat.
5.    Paipkan kedalam tart yang telah di letakan filling tadi.
6.    Buatlah sehingga habis dan sejukan didalam petisejuk sebelum di hidangkan.


SELAMAT MENCUBA YA 
BUAT JANGAN TAK BUAT TAU PASTI SEDAP
GERENTI NI...




 ASSALAMUALAIKUM  dan selamat malam, dah dua tiga hari tak masuk sini, rasa macam lama sangat, malam ni korek-korek gambar Iman dan kambing black pepper ni,  kambing ni dah masak dua tiga lepas biasalah memang tak dapat nak update hari yang masak sebab kebizian dengan macam-macam aktiviti, jadi kalau ada yang berangan nak masak kambing black pepper ni boleh lah try resepi ni memang sedap, tapi mesti layan time panas lah bila dah sejuk kambing ni akan timbul lemak-lemak tu, jadi dah tak power rasa nya, jom semak resepi ya...

NI gambar Iman di dukong Tokwan dah pandai senyum sikit, tengok gambar je lah, maktok malam ni sebab Iman balik rumah nenek lagi satu hahaa....






Lamb Black Pepper

Bahan-bahannya
6 keping daging kambing
4 ulas bawang putih tumbuk
1 sudu besar lada hitam tumbuk
1 inci halia tumbuk
1 sudu kicap manis

Garam dan gula secukupnya
Sedikit rosemary

Cara memasaknya
1.    Bersihkan daging kambing, perapkan sekejab dengan lemon, tos kan.
2.    Masukan bahan tumbuk dalam bekas, letakkan kicap manis, garam, gula, lada hitam dan rosemary.
3.    Gaulkan dengan kambing yang telah di bersihkan.
4.    Perap selama 1 jam.
5.    Panggang dalam pemanggang ajaib, kalau tak ada boleh guna kuali biasa dengan menggunakan api yang kecil.
6.    Air perapan kambing jangan di buang, boleh di guna untuk membuat sos nya.


Sos Lada Hitam

Bahan-bahannya
1.    1 sudu besar mentega
2.    2 sudu tepung gandum
3.    1 kiub ayam
4.    1 sudu kicap manis
5.    1 sudu lada hitam tumbuk
6.    Sedikit cendawan butang
7.    Sedikit air perapan kambing
8.    Garam dan gula secukup rasa
9.    1 cawan air atau lebih ikut kegemaran masing-masing, nak pekat atau cair.

Cara memasaknya
1.    Panaskan planta dalam kuali, masukan semua bahan-bahan, mulai dari 1 hingga 9.
2.    Masukan jugak lebihan air perapan kambing.
3.    Kacau sebati dan biarkan mendidih.
4.    Dah cukup rasa boleh lah di angkat dan curahkan di atas daging kambing yang di panggang tadi.



SELAMAT MENCUBA MEMANG SEHINGGA MENJILAT JARI NI..



ASSALAMUALAIKUM dan selamat malam semua nya, hari ni memang tersangat sibuk rasa nya dengan macam-macam aktiviti luar dan dalam rumah, waduh macam vvip lah pulak maktok ni sibuk kan, tapi sesibuk mana pun masak tetap masak, hari ni kak noor nak kongsi satu resepi mudah dolu2 punya resepi Pajri Nenas, rasa nya sekarang ni orang dah kurang makan pajeri kan, mungkin sebab banyak resepi-resepi baru yang keluar jadi nya resepi lama ni sudah tak di gemari lagi, ye ke??? tapi bagi kak Noor kalau masak pajeri ni makan nasi mesti bertambah, tambahan pulak kalau di campur ikan masin kurau tu waduh waduh....
Kalau tutup mata memang dah tak nampak apa-apa hehehe....

Jom semak resepi dulu ya..




Pajeri Nenas
Bahan-bahan:

§  1 biji nenas dikupas dan dipotong ikut kesukaan sendiri
§  3 sudu rempah kari daging
§  4 keping potongan ikan kering
§  1 cawan santan
§  2 sudu kerisik
§  Sedikit bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis
§  Garam dan gula

Bahan A
§  4ulas bawang merah
§  2 ulas bawang putih
§  ½ inci halia

Cara membuat:

1.    Tumbuk bahan A
2.    Panaskan minyak dan masukkan bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis serta bahan tumbuk tadi.
3.    Masaklah sampai kekuningan, masukan bancuhan rempah kari dengan sedikit air dan kacau biar sampai naik minyak.
4.    Kemudian masukan ikan masin dan nenas jugak sedikit air dan masaklah dengan api yang kecil sehingga nenas separuh masak.
5.    Lepas tu bolehlah dimasukan santan, garam, gula serta kerisik dan masaklah sehingga kuahnya pekat.
6.  Boleh lah di layan dengan ikan pekasam goreng, atau apa saja lah yang sewaktu dengan nya.





Pekasam ni  beli je masa balik Kedah dulu, disimpan lama-lama dalam petiais memang tahan lama, masa goreng di tambah, bawang merah, cilipadi jugak serai yang di hiris, memang sedap tak percaya boleh cuba try ok...



ASSALAMUALAIKUM dan selamat malam untuk semua bloggers yang sudi singgah di blog usang ni, kesibukan tugasan tidak mengizinkan untuk kak Noor selalu bersantai kat sini, tapi kerinduan yang mendalam terpaksa ku gagahi dengan menu yang simple dulu untuk malam ni ya..

Jom tengok resepi yang sangat mudah ni..




Kentang Putar
Bahan-bahan:

§  10 biji kentang dipotong kiub
§  1 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
§  ½ cawan fresh milk
§  1 sudu mentega
§  1 kiub ayam
§  Garam secukup rasa


Cara membuat:

1.    Rebus kentang dengan sedikit garam, dah empuk toskan dan tumbuk atau lenyek lah kentang sampai hancur.
2.    Boleh jugak gunakan hand mixer dan putar supaya lebih halus.
3.    Masukan sedikit garam, lada hitam dan susu dan mentega kedalam kentang tadi dan putar sampai sebati.
4.    Masukan kentang dalam acuan bulat dan terapkan lebih cantik ada bentuk daripada letakkan kentang gitu saja.
5.    Bolehlah dimakan dengan sos lada hitam.

Bahan- bahan sos lada hitam

½ biji bawang besar di potong kasar
1 batang leek di potong kasar
1 sudu planta
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap manis
½ sudu besar lada hitam tumbuk
1 sudu tepung gandum

Cara nya
1.    Rebus bawang besar dengan leek bersama ¾ cawan air
2.    Biarkan mendidih selama 15 minit, angkat dan tos kan.
3.    Ambil air rebusan masak lagi sekali, campurkan dengan planta, sos tiram, kicap, lada hitam dan tepung gandum.
4.    Perasa kan dengan garam dan tapis lagi sekali supaya lebih licin sos dan halus.




SEJAK cucu balik dari Australia, maktok memang busy bangat, macam-macam nak kena buat, yang pasti main dengan cucu lebih best dari masak hahahaa, tapi apa nak buat hidup mesti makan, jadi hari-hari memang MEMASAKKKK cuma tak sempat update je..

Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home