All About

Good Food

Assalamualaikum pada yang masih sudi singgah disini
Walaupun tuan rumah dah kurang aktif 
Semenjak dua menjak ni
Mungkin faktor umur dan kesibukkan jugak
Membuatkan blog ni sunyi dan sepi 
Sesekali mood datang 
Hari ni nak bawa tetamu yang datang kekebun depan umah Jadi lah untuk terapi minda penghibur duka 
Best jugak bila sunyi dan tiada orang berbicara
Berbual dengan pokok lah pengubat nestapa..

Jom biarlah gambar saja yang berbicara ya..
























Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu untuk semua nya.
Terus ke resepi lah ya, ini pun dah lama buat tapi masa tak mengizinkan untuk mengupdate
Jadinya bertangguh tangguh sehingga lah kemalam ni.
Alhamdulillah tak susah sebenarnya nak buat Brownies ni.
Sebenarnya Brownies ni anak ke4 kaknoor yang buat, kaknoor cuma deco je
Anak kaknoor sorang ni memang suka baking sebut je nak makan dan cukup bahan
Pasti tersedia dah ...
Resepi nya kaknoor dah alihbahasa ke bahasa kita supaya mudah faham
Biasalah budak budak ni blog rujukan mesti nak cari yang orang luar je kan..
Terkebil kebil mama nya dok translate..




Bahan nya
185 gm mentega tanpa garam
185 gm dark chocolate
  85 gm tepung gandum
  40 gm serbuk koko
  50 gm white chocolate
  50 gm milk chocolate
    3 biji telor saiz A
275 gm gula kaster




Cara membuatnya
Potong kecil  mentega dan chocolate, masukkan dalam mangkok yang sederhana besar nya.
Double boil dua bahan ini dengan meletakkan air panas dalam periuk dan mangkok diatas nya.
Kacau supaya kedua nya bercampur. Masukan 2 minit dalam microwave dan sejukkan.
Sementara menunggu chocolate sejuk panaskan oven 160'C
Alaskan 20cm square tin dengan non stick baking parchment
Ayak tepung gandum dan koko powder dalam mangkok sederhana.
Potong kecil white chocolate dan milk chocolate
Dalam mixer, pecahkan telor dan masukkan kaster sugar dan putar lah dari 3-8 minit.
Kemudian masukkan campuran chocolate tadi dan gaul lah dengan spatula supaya sebati.
Campurkan campuran tepung dan serbuk koko dan gaul sebati.
Akhirnya campur lah dengan white chocolate dan milk chocolate
Sekali lagi kacau biar adunan sebati, pastikan tidak over mixing ok.
Curahkan adunan diatas loyang yang telah kita sediakan awal tadi.
Masukkan dalam oven dan bakarlah selama lebihkurang 25 - 30 minit
Bila dah sejuk boleh lah dikeluarkan dari loyang dan hiaslah ikut kreativiti sendiri.
Disini kaknoor paipkan dengan nutella je sebab lebih cepat kemudian taburkan dengan almond.







Bagi kaknoor antara Brownies dan Kek memang lebih suka Brownies sebab lebih moist dan tak lembek sangat, ditambah dengan Nutella dan Badam flakes memang terangkat, nak lebih sedap lebihkan je badam tu, memang terlebih sedappp...
Mudahkan!!!

SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA NYA


Assalamualaikum dan salam jumaat.
Begitu cepat masa berlalu dah bertemu jumaat lagi.
Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan sehari lagi
Dihari jumaat yang mulia ini. Walaupun sebenarnya nikmat sihat dah ditarik sedikit oleh Allah swt. Bersyukurlah kerana mungkin itulah yang terbaik untuk kita supaya lebih menghargai nikmat sihat sebelum ni.
Supaya lebih melipat gandakan amalan yang terlalu sedikit.
Memang banyak yang dusunnahkan kita melakukan
Pada hari jumaat ini, antara nya ada lah

  • Memotong kuku, mencabut bulu ketiak, menggunting misai dan mencukur bulu ari-ari.

  • Bersugi, mandi dan bersihkan diri bagi yang akan menunaikan solat jumaat

  • Memakai wangi-wangian dan meminyakkan rambut

  • Memakai pakaian yang bersih dan cantik, digalakkan berwarna putih.

  • Membaca surah Al-Kahfi pada malam jumaat dan juga siang harinya.

  • Memperbanyakkan selawat ke atas Rasulullah SAW

  • Memperbanyakkan amalan kebaikan seperti sedekah.

  • Perbanyakkan berdoa dan bersolat sunat sebelum solat jumaat dan sesudah solat jumaat.

  • Digalakkan datang awal ke masjid dan diam ketika mendengar imam berkhutbah.
   Semoga Segala Amalan Baik Kita Diterima Oleh Allah.
   Allahumma Aamiin.

Berbalik pada resepi hari ni sebenarnya apam pisang tu dah seminggu kot kaknoor buat, tapi belum ada mood nak masukkan dalam blog, itupun anak anak yang tanyakan, mama tak ambik gambar Apam ni?? Macam dah takde mood  nak ambik gambar makanan, kesian kat anak anak jadi mama pun ambik lah gambar apam pisang ni, siapa suka kueh kueh dari pisang lah try sedap anak anak mama suka..

 

Resepi nya kaknoor copy di Fb yang dok viral sekarang ni

Apam Pisang Simple Sukatan Cawan Gebu😍

Bahan-bahan Resepi Apam Pisang Gebu Sukatan Cawan

3/ 4 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
3 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum
1 sdt baking soda
1 sdt baking powder
5 biji pisang berangan@ 10-11bj pisang emas
.
Cara Cara Masak Resepi Apam Pisang Simple Sukatan Cawan

1. Masukkan semua bahan kecuali hirisan pisang ke dalam blender .. kisar hingga sebati..peram adunan selama 30minit..
2. Panaskan air kukusan hingga air mendidih.. api sederhana yer.. sapu minyak pada acuan.. masukkan adunan 3/4 acuan.. letak hirisan pisang.. kukus selama 15- 18minit

Selamat Mencuba 

like & share
Resepi Meletops Malaysia

 

 

 

 

Selamat Mencuba Untuk Semua
Tak rugi mencuba memang SEDAP πŸ˜€πŸ˜ŠπŸ‘



Assalamualaikum dan salam sejahtera pada semua yang sudi singgah disini
Hari ni 12 Dzulhijjah 1438 Hijrah di Brunei, kalau di Malaysia rasa nya hari ni 13 Dzulhijjah dan hari Tasyrik terakhir untuk menyembelih korban, tapi bagi Brunei masih ada satu hari lagi ni...
Salam Aidiladha untuk semua yang sahabat Muslim disini, semoga segala amalan baik kita diterima Allah hendaknya ALLAHUMMA AAMIIN..





Berbalik pada resepi yang ingin kaknoor kongsikan hari ni, ada lah Baked Popcorn Chicken, nama pun baked kan, memang tak menggunakan minyak lah, tapi walaupun tak menggunakan minyak ia nya tetap crispy tau!!!Resepi ni kaknoor terjumpa di Pinterest sebab nampak cantik dan anak-anak kaknoor mesti suka sebab crispy..

Ok jom kita tengok bahan-bahan nya ya
Sorry kalau  kaknoor translate kurang sedap di baca hehe...

BAHAN NYA
2 bahagian  dada ayam di potong 1" atau sesuka hati lah 
1/4 cawan buttermilk ( kaknoor masukkan 1 sudu teh perahan lemon dalam susu segar untuk jadikan buttermilk)
1 sudu kecil parsley kering
2 biji telor
1 cawan tepung gandum
1 cawan breadcrumbs
1 sudu kecil paprika
1/2 sudu besar parutan lemon
sedikit lada hitam dan garam
sedikit minyak untuk spray wire wrack

CARA NYA
1/   Panaskan oven dengan kadar suhu 150'C ikut kepanasan oven masing masing
2/   Gaulkan potongan dada ayam dengan buttermilk, parsley, garam dan sedikit serbuk cili (jika suka pedas )ketepikan..
3//  Dalam 3 bekas asingkan telor, breadcrumbs dan tepung.
4//  Untuk breadcrumbs campurkan paprika, lemon zest, parsley dan sedikit garam, dalam bekas tepung letakkan sedikit garam dan lada hitam, dan akhir sekali dalam bekas telur campurkan dengan sedikit garam dan lada hitam dan gaul rata.
5//  Spray wire wrack dengan sedikit minyak.
6//  Dengan tangan yang kering, celupkan potongan ayam satu demi satu dalam campuran tepung, gaul rata, kemudian masukkan dalam adunan telur gaul, golek golekkan biar semuanya bersalut, dan akhir nya golekkan dalam campuran breadcrumbs. 

Pastikan tangan kering sebab kalau tangan kita basah breadcrumbs akan berketul ketul dan tak mudah bersalut dengan ayam.

7//  Buatlah sehingga habis perapan ayam dan pindahkan ke wire wrack yang telah di spray.
8//  Bakar lah selama 12-15 minit sehingga ayam kekuningan dan crispy.
9//  Sedap diratah begitu saja atau dimakan dengan nasi putih.




Kaknoor tambah sedikit ciliflakes dalam campuran ayam tu, sebab dalam rumah ni semua nya suka yang agak pedas, tapi boleh jugak abaikan cili flakes pada yang tak suka berpeluh peluh tu..
Sedap di cicah dengan sos yang di campur mayonis, tapi dah tak tak sihat lah, sebab ayam dah bako tapi dicicah sos yang bermayonis lagi kan..






Ini ayam yang telah di salut dengan dengan semua bahan-bahan dan tunggu untuk di bakar.
Untuk mendapatkan lebih crispy kena lah potongan ayam tu agak nipis ya..



Ini ayam yang sudah siap di masak, nampak kan lebih keperangan dan crispy gitu ..



Close-up sikit crispy diluar lembutttttt di dalam mesti ada yang teruja nak buat ni kan..



Tak tau lah gandingan Baked Popcorn Chicken ni sesuai ke tak dengan yang dalam pinggan kat atas tu, tukang masak ni ikut selera dia saja kan, makan dengan sambal tumis polos, telur dadar dan segala ulaman sesedap tekak je..


Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home