All About

Good Food


Assalamu'alaikum warahmatullah pada semua yang masih sudi singgah disini.
Agak lama tak masuk kesini, biasa lah sibuk dengan tugasan harian
Pernah terfikir nak biarkan berhabuk je blog ni.
Tapi bila fikir-fikir walaupun kaknoor tak update masih lagi ada yang datang
Untuk merujuk resepi macam sayang jugak nak biarkan berhabuk..
Tengoklah sampai mana termampu nak update resepi kat sini
Terimakasih pada yang selalu singgah atau sekadar lalu je hehee
Rasa di hargai jugak bila ada yang selalu singgah disini..



Apam Nasi Perisa Keladi

Bahan nya
1 cawan nasi sejuk kaknoor guna lebihan nasi kerabu biru
3/4 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 camca teh instant yeast
Kelapa parut putih dan secubit garam yang digaul rata

 
Cara nya
Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast.
Kacau rata dan ketepikan. Kisar nasi sejuk bersama air dan gula pasir dalam blender hingga halus.

Disini kaknoor campur 1 -2 sudu kecil paste keladi kedalam blender untuk dapatkan wangi keladi dan warna purple yang cantik tu, kalau nak lebih terang purple nya boleh lah tambah paste tu..

Kemudian tuang dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin dan tidak berketul.
Perap lebihkurang 3 jam atau bila adunan dah naik macam berawan
Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak. Kacau bancuhan apam.
Sudukan dalam acuan hingga hampir penuh, buat hingga siap.
Kukus dengan api kuat selama 15 ke 20 minit
Bila masak, keluarkan apam dari acuan dan boleh hidangkan bersama kelapa parut putih.




Alhamdulillah apam ni disamping cantik dengan warna purple yang lembut tu jugak wangi dengan keladi bergabung nasi tu, Maa Shaa Allah memang sedap, tak percaya boleh try..



Digandingkan dengan Kopi Tenom ke, Kopi Mineral ke menang lazat sangat..







Yang heran nya hanya beberapa biji je yang dalam pinggan hitam depan tu yang mekar, yang lain tu alahai ada yang senget sana sini, tak tau lah apa punca masaalah nya, tapi walaupun tak semekar mana rasa nya memang mantap..





Assalamua’laikum warahmatullah dan salam petang jumaat, terimakasih pada adik / anak/ sahabat yang masih setia singgah di blog kaknoor, tiada resepi hari ni cuma sedikit motivasi dan rasa hati untuk dikongsi bersama, yang baik itu dari Allah dan yang sebaliknya dari kelemahan tuan punya blog, maafkan ya...









Selamat petang dan happy weekend untuk semua nya
Semoga kita  didalam rahmat  kasih sayang Allah hendaknya
Allahumma Aamiin..


Next PostNewer Posts Previous PostOlder Posts Home